Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Moναστήρι Καθαρών

Οι φετινές φωτό αρχίζουν με το Μοναστήρι στα Καθαρά (Παναγία Καθαριώτισσα), το σήμα κατατεθέν της Ιθάκης, που δεσπόζει στο Νήριτο σαν πετράδι στο στέμμα, ευδιάκριτο από το Βαθύ. Είχα πολλά χρόνια να το επισκεφθώ και ομολογώ πως είχα ξεχάσει σχεδόν τα πάντα...

Παλιότερα υπήρχαν εκατοντάδες αφιερώματα στην Παναγία που όμως (για ληστρικούς λόγους προφανώς) εκλείπουν τώρα, όπως το ίδιο συμβαίνει και με μία εικόνα που αποδίδεται στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και βρίσκεται σε άλλη εκκλησία, στο Βαθύ.

Το κτίσμα αυτό καθεαυτό, δε θα μπορούσε να αποφύγει τον κανόνα που διέπει τον χαρακτήρα του νησιού, ο οποίος απέχει μακράν απ' το να θεωρηθεί πλούσιος : To αντίθετο, μιλάμε για ξεκάθαρα φτωχό Μοναστήρι, το οποίο συντηρούν με νύχια και δόντια ο παπάς (ο οποίος δε μένει μόνιμα εκεί) και ο κόσμος.

Θερμές ευχαριστίες στις γηραιές κυρίες που μας υποδέχτηκαν και μας κέρασαν γλυκό κουταλιού. Μία από τις φωτογραφίες (η χάλκινη βρύση) αναφέρεται στο οίκημα στο οποίο διαμένουν κατά καιρούς όσοι ανεβαίνουν πάνω εκεί. Βρίσκουν την ησυχία και τη γαλήνη τους καθώς μας είπαν.

Αρχίζουμε λοιπόν απ' την είσοδο και τον περιβάλλοντα χώρο :





To καμπαναριό :



Η εσωτερική αυλή :




Στο εσωτερικό της εκκλησίας, το πολύ ωραίο βιτρώ (λεπτομέρεια : το καράβι-αφιέρωμα) :



Κεντητή εικόνα. Ομολογώ πως δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο πουθενά.



Στο οίκημα, μια παλιά βρύση :



Η θέα προς το Βαθύ :



Kαι προς την Κεφαλονιά :