Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

O Έρωτας

Μια και σήμερα πιάσαμε τις ιστορίες και τις «επιβραβεύσεις» μας στους επιφανείς τοπικούς ευεργέτες Δρακούλη και Όθωνα Σταθάτο, θυμήθηκα κι ένα άλλο γεγονός που άκουγα από τους παλαιότερους όταν ήμουν μικρός. Είχε έναν πάμπτωχο ποιητή ο οποίος έκανε και καμιά δουλειά του ποδαριού αν παρουσιαζόταν. Τον έλεγαν Έρωτα, μαλλον παραγκομη θα ήταν!!! Πιθανόν κάποιος να γνωρίζει το πραγματικό του όνομα! Με το παραμικρο σκαρωνε ποιηματάκια και ρίμες!!!! Μια μέρα λοιπόν, κυκλοφορούσε κοντά στην πλατεία ντυμένος αρχοντικά συν καπέλο και μπαστούνι ο Όθων Σταθάτος. Χαιρετούσε και τον χαιρετούσαν όλοι! Πλησιάζει και τον Έρωτα και τον χαιρέτησε διά χειραψίας!! Ο δε Έρωτας του απαντά : «Εσύ είσαι ο Κυρ Οθωνας με τα πολλά τα έχει ελέησον τον Έρωτα που άλλο βρακί δεν έχει»»!!! Έβγαλε λοιπόν ο Κυρ Όθωνας και του έδωσε μια χρυσή λίρα!!!! Και ο Έρωτας αφού συνήλθε από την έκπληξη του απάντησε : «Σ' ευχαριστώ Κυρ Όθωνα με τα πολλά τα έχει που έκανες τον Έρωτα κι άλλο βρακί να έχει»!!!! Τουλάχιστον ένα ευχαριστώ το άκουσε από αυτόν τον ταπεινό άνθρωπο, άλλοι τον πότισαν φαρμάκι!!!!!!!

Γιάννης Λιβάνης

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Η Δ Ι Κ Η - Η Εκδίκηση του Ροίδη.

Αληθινό γεγονός που συνέβη στο νησί.Τα ονόματα παραποιημένα για ευνόητους λόγους.

Μέσα δεκαετίας του 50.Δύο κοπάδια πρόβατα έβοσκαν κοντά.Τα φύλαγαν δύο νεαροί.Τον ένα, τον μεγαλύτερο, τον Ν Δρίμα, τον είχε αφήσει ο νόνος του να προσέχει το κοπάδι.Τον άλλο νεαρό, τον Λαυρέντη, τον εέχε αφήσει ένας καλοκάγαθος γεράκος ο Διμαρης να προσέχει το δικο του κοπάδι για λίγες ώρες.Γυρίζει ο Διμάρης νωρίτερα και βρίσκει τους δύο νεαρούς να παίζουν την καβαλαρία ρουστικάνα σε όλη της την ένταση.Τενόρος στο ρόλο του καβαλάρη ο Ν.Δρίμας.!!!! Έγινε χαμός, ο παίζων το ρόλο του υποζυγίου άρχισε να κλαίει,ο Διμαρης ειδοποίησε τους γονείς του Λαυρέντη και ο Ν.Δρίμας βρέθηκε κατηγορούμενος για βιασμό!!!

Δίκη στ' Αργοστόλι.Είχε μαζευτεί όλο το Θιάκι.Ψοφάμε για τέτοια!!! Αρχίζει η δίκη.Ρωτά τον Διμαρη ο πρέεδρος : «Κύριε, είσθε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυς, σας εφιστώ την προσοχή διότι από την δική σας μαρτυρία θα εξαρτηθή η τύχη του κατηγορούμενου. Είδατε εσείς το πέος του Ν.Δρίμα να εισέρχεται στον αφεδρώνα του Λαυρέντη;» Κόκκαλο ο Διμαρης,κοίταζε σαν χαμένος, αναψοκοκκινισμένος χωρίς να απαντά.Ρωτά για δεύτερη φορά ακριβώς τα ίδια ο Πρόεδρος. Βουβός ο Διμαρης. Αμηχανία και τα πρωτα χαμόγελα στο ακροατήριο!!!! Ρωτά τρίτη και φαρμακερή ο Πρόεδρος τον κάθιδρο Διμαρη ακριβώς τα ίδια. Οπότε σκάει ξαφνικά σαν βόμβα η απάντηση του ταλαίπωρου Διμαρη: "Μπάρμπα αστυνόμε(έτσι είπε τον Πρόεδρο), εγώ δεν είδα τέτοια πράματα, εγώ είδα τον πού... του Ν.Δρίμα μέσα στον κώ.. του Λαυρέντη, αυτά είδα αυτά κρένω." Το τι έγινε δεν λέγεται, φύγανε καρέκλες, πάγκοι, βάραγε την κουδούνα ο Πρόεδρος αλλά οι Θιακοί τα είχαν κάνει λίμπα από τα γέλια!!!Τους πέταξε ο Πρόεδρος έξω.

Η δίκη συνεχίστηκε και τελικά υπήρξε συμβιβασμός με αποζημίωση. Ο δε Ροίδης, σε μια γωνιά θα τρίβη ακόμη τα μουστάκια του για την κατά κράτος νίκη της δημοτικής!!!!!

Γιάννης Λιβάνης

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Βασικά καλησπέρα σας

Χαιρετώ μετά από πολύ καιρό απραξίας.

Απ' την τελευταία μου ανάρτηση έχει μεσολαβήσει πολύς καιρός και πολλά γεγονότα.

Το σημαντικό γεγονός των ημερών είναι ο σεισμός που συντάραξε Κεφαλλονιά και Ιθάκη και που ο απόηχος του αντιμετωπίζεται καθημερινά απ' τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους διότι εκτός απ' τη φύση, έχουν ν' αντιμετωπίσουν μια ανάλγητη κυβέρνηση που προτιμά να σκορπά τα χρήματα σε γελοία ταξίδια στας Αμέρικας του τηλεπωλητή βιβλίων και νυν υπουργού ασθένειας (διότι για την υγεία απλά......δεν) καθώς και πολύ "λίγους" τοπικούς παράγοντες οι οποίοι λάμπουν διά της απραξίας τους. Ευτυχώς που στην Ιθάκη υπάρχει ένα δημόσιο πρόσωπο που ασχολείται σοβαρά με το νησί, η Σμαράγδα η Σαρδελή που ελπίζω μια μέρα να τη δούμε δήμαρχο. Ποσώς με ενδιαφέρει αν αυτό θα εκληφθεί ως διαφήμιση : Η αλήθεια πρέπει να λέγεται και ποτέ δε μου άρεσε να κάνω εκπτώσεις συνείδησης και ήθους για να τα έχω καλά με όλους.

Λίγο καιρό πριν επίσης, "έφυγε" η Κατίνα στο Περαχώρι. Ένας ήσυχος και πράος άνθρωπος που είχε καταφέρει με σκληρή δουλειά να μεταμορφώσει το καφενείο του πατέρα της σε μια αξιοπρεπέστατη ταβέρνα προσθέτοντας πολλούς πόντους στο χωριό μας.

Τελευταία αναφορά, το επίσης σημαντικό θέμα των δρομολογίων από και προς Πάτρα τα οποία δεν υπάρχουν πια. Αστακός και Κυλλήνη και έχει ο Θεός για τον Θιακό, ο οποίος δεν έχει νοσοκομείο στο νησί και το καθημερινό δρομολόγιο προς Σάμη-Πάτρα ήταν μεγάλο βοήθημα, τόσο για την υγεία όσο και για τη διεκπεραίωση σοβαρών υποθέσεων του. Ας ευχαριστήσουμε τις εταιρείες που τόσα χρόνια μάσαγαν καλά και τώρα γύρισαν την πλάτη, το κράτος και φυσικά τους τοπικούς παράγοντες (πάλι) που έλαμψαν διά της απουσίας τους, όπως το ίδιο έκαμαν και με το κλείσιμο υπηρεσιών στο νησί.

Κλείνοντας, από σήμερα θα περιλαμβάνονται περισσότερες παλιές ιστορίες του νησιού, από έναν άνθρωπο που τις έζησε, καθώς και "μαθήματα"/καταγραφές του γλωσσικού ιδιώματος από τον καπτα-Γιάννη Λιβάνη.

Καλό βράδυ σε όλους.