Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Παραλίες του νησιού....

Φίλος με ρώτησε ποιές είναι οι καλύτερες παραλίες του νησιού καθώς και για την νυχτερινή ζωή, ειδικά στο Βαθύ. Μια απλή και κλασική ερώτηση δηλαδή για κάποιον ο οποίος ενδιαφέρεται να επισκεφθεί για πρώτη φορά κάποιο νησί. Μια και το θέμα αφορά πολλούς, κι επειδή σκεπτόμουν να κάνω μια γενικότερη αναφορά, αποφάσισα να απαντήσω σε νέο ποστ. Ευχαριστώ το φίλο Γιάννη για την ερώτηση του και απολογούμαι διότι δεν μπόρεσα να απαντήσω νωρίτερα.

Λοιπόν,

Παρ' όλο που το θέμα "όμορφη παραλία" είναι κάτι σαφώς υποκειμενικό μια και για άλλους καλές είναι οι μεγάλες αμμουδιές ενώ για κάποιους άλλους οι μικρές βοτσαλιές, θα προσπαθήσω να απαντήσω βάσει ενός όσο το δυνατόν πιό αντικειμενικού κριτηρίου (άλλωστε, οπως έχω πει, όλες οι παραλίες του νησιού είναι είτε μεγάλο είτε μικρότερο βότσαλο). Εν πρώτοις θα περιγράψω όλες τις παραλίες οι οποίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι εάν κάποιος διαθέτει σκάφος, είναι ότι καλύτερο για να εξερευνήσει την Ιθάκη μια και αρκετές ακρογιαλιές είναι απροσπέλαστες ακόμη και με τα πόδια. Δυστυχώς, κάποιες εξ αυτών είναι πιό γνωστές στους Ιταλούς με τα φουσκωτά τους απ' ότι σ' εμάς.

1. Γιδάκι (την περιγράφω σε προηγούμενο ποστ μου. Η μετάβαση μπορεί να γίνει είτε με τα πόδια (μισή ώρα δρόμος από μονοπάτι) είτε με καραβάκι απ' το Βαθύ, είτε φυσικά με ιδιόκτητο σκάφος. Η καλύτερη παραλία του νησιού, με μικρά βότσαλα και πράσινο χρώμα. Πολύς νεαρόκοσμος, μπαράκι με μπιτ, ενοικιάσεις κανώ και windsurf.

2. Άγιος Γιάννης. Είναι στο δρόμο προς το Σταυρό και εκεί κατεβαίνει κανείς από δρόμο που βρίσκεται μέσα στο χωριό Λεύκη. Σε κάποιο σημείο πρέπει να αφήσουμε το αυτοκίνητο και να συνεχίσουμε με τα πόδια (5λεπτος ποδαρόδρομος με μέτρια για τους αμύητους δυσκολία ανάβασης/κατάβασης). Αρκετά καλή και με ωραίο σχήμα, το οποίο μαζί με τα μέτρια/μεγάλα λευκά βότσαλα, όταν την βλέπεις ψηλά απ' το δρόμο της δίνει έναν εξωτικό αέρα. Ελάχιστη σκιά και λίγη προσοχή διότι έχει ρευματάκι.

3. Αφάλες. Φωτογραφία τους φαίνεται στο ποστ μου για την Εξωγή. Η παραλία είναι σχετικά καλή με μεγάλα βότσαλα. Ακόμη καλύτερη βέβαια είναι αυτή που φαίνεται με τα τυρκουάζ νερά λίγο πιό πέρα, στην οποία όμως πάει κανείς μόνο με σκάφος.

4. Μπροστά Αετός. Μεγάλη παραλία με μέτριο/χοντρό βότσαλο. Πιό καλή είναι η μισή της πλευρά προς τα αριστερά όπως βλέπουμε τη θάλασσα μια και η υπόλοιπη έχει πολλά φύκια. Σκιά δεν υπάρχει εκτός από μια μεγάλη συκιά. Αν σας ενοχλούν οι σφήκες, κρατήστε απόσταση.

5. Μηνύματα. Στο δρόμο προς Σχίνο, η πρώτη παραλία που βρίσκει κανείς. Ήσυχη, με μικρό βότσαλο, πηγαίνουν περισσότερο οικογένειες. Αξιοπρεπής παραλία, για κάποιους βαρετή αλλά ιδανική για μένα και την πιτσιρίκα διότι είναι εύκολα προσβάσιμη, ήσυχη και σε αρκετά μέρη έχει σκιά.

6. Σχίνος. Ήσυχη και αυτή, με χωματόδρομο (βατό) από τα Μηνύματα, με μικρό βότσαλο επίσης, λιγότερες οικογένειες μια και είναι πιό μακριά αλλά περισσότερος νεαρόκοσμος. Μεγάλο μείον το ότι στο πάρκινγκ (ο Θεός να το κάνει) που υπάρχει πριν την αρχή της παραλίας, γίνεται το αδιαχώρητο και πολύ συχνά, τα δίποδα που παρκάρουν όπου βρουν, σε αναγκάζουν να κάνεις όπισθεν για πολλές δεκάδες μέτρα μια και δεν χωράς να γυρίσεις. Μέτρια επίσης αλλά με αρκετή σκιά.

7.Λούτσα. Κοντά στην είσοδο του λιμανιού, αριστερά όπως μπαίνει το πλοίο, η κατ' εξοχήν παραλία των πιτσιρικάδων και του (πολύ) νεαρόκοσμου που συνήθως πάει μαζί με γονιούς ή τους φίλους του. Έχει ένα μπαράκι, ψιλό βότσαλο, μερικές καμπίνες. Αδιάφορη.

8. Καμίνια. Πρόσβαση από βατό χωματόδρομο (λίγη δυσκολία σε μερικά σημεία αν έχεις κανονικό ΙΧ και όχι SUV), μια απ' τις παραλίες-μύθους του νησιού, στην οποία πήγαιναν σαν εκδρομή με τα πόδια και τα γαϊδούρια οι ντόπιοι (μικροί κάναμε 3 ώρες περίπου απ' το Περαχώρι.........άλλες εποχές.). Γνώμη μου? Όχι κάτι το ιδιαίτερο. Πολύ κακό για το τίποτα....

9. Σταυρός. Η δημοτική παραλία, διαμορφωμένη με χαλίκι το οποίο είχαν ρίξει πολλά χρόνια πριν. Τίποτα ιδιαίτερο, το μόνο πράγμα που σαν παιδιά μας τραβούσε εκεί ήταν ο ντόκος των σκαφών απ' όπου κάναμε βουτιές.

10. Πίσω Αετός. Κάποτε μια πανέμορφη παραλία, διατηρεί ακόμη αρκετά καλά στοιχεία αλλά έχει (εδώ και χρόνια) προβλήματα με την πίσσα, ενώ μεγάλο μείον είναι και ότι δίπλα ακριβώς είναι πλέον το σημείο που δένει το φέρυ μποτ από την Πάτρα. Έχει έναν πανέμορφο βυθό.

11.Δεξά (ή Δεξιά). Η πρώτη παραλία που συναντάμε φεύγοντας απ' το Βαθύ προς τα χωριά της Β. Ιθάκης. Κάποτε με λίγο φύκι, χρόνια πριν έριξαν φορτίο με άμμο το οποίο όμως μετά από τόσο καιρό έχει φύγει σε κάποια σημεία. Αξιοπρεπής κι αυτή, με αρκετή σκιά.

12. Φιλιατρό. Σχετικά νέα παραλία, μόλις λίγα χρόνια πριν άνοιξε στο ευρύ κοινό. Νεανική, με μπαράκι, μέτριο βότσαλο. Αρκετός κόσμος, αξιοπρεπής παραλία.

13. Σαρακήνικο. Κοντά στο Φιλιατρό, όχι καλύτερο απ' το τελευταίο.

14. Φρίκες. Έξω απ' τις Φρίκες, στο δρόμο προς Κιόνι, θα βρούμε 3 μικρές πολύ όμορφες και γραφικές βοτσαλιές. Μαζεύουν αρκετό κόσμο.

15. Πριν το Κιόνι, μια μέτρια σε μέγεθος (για τα δεδομένα του νησιού) παραλία, μέτριο προς χοντρό βότσαλο. Ήσυχη, όχι τίποτε εκπληκτικό.

Θα συνεχίσω σε επόμενο ποστ με την νυχτερινή ζωή στο Βαθύ...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την δημοσίευση με τις παραλίες.
Με κατατόπισες αρκετά.
Αναμένω τα σχόλια για την νυχτερινή ζωη. Σ'ευχαριστώ και πάλι.

Ανώνυμος είπε...

Διαβαζω τοση ώρα τα άρθρα σου για παραλίες Νυχτερινή ζωή & φαγητό.
Πραγματικά πρέπει να έχεις κράξει όλο το νησί συμπεριλαμβανομένου του μπουρτζοχωρίου σου.

Δεν πας να βοσκήσεις τίποτα γίδια λέω εγώ?

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον Ανώνυμο!