Παρασκευή 31 Αυγούστου 2007

Ιστορία Ιθάκης 1 ( Από Προϊστορική έως και Μυκηναϊκή Εποχή)

Θεωρώ ότι πριν απ' όλα, πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω γνωριμία με το νησί, θα πρέπει να παραθέσουμε κάποια ιστορικά στοιχεία, μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ιθάκης (βασισμένη κυρίως στην αγγλική έκδοση της wikipedia καθώς και σε άλλα άρθρα του διαδικτύο. Για τον λόγο αυτό, οποιαδήποτε παρατήρηση και διόρθωση σε περίπτωση ανακρίβειας, όχι απλώς καλοδεχούμενη αλλά επιβεβλημένη).

Η προέλευση των πρώτων ανθρώπων που κατοίκησαν στο νησί, κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της νεολιθικής περιόδου (4000-3000 π.Χ.), είναι άγνωστη. Τα ίχνη κτιρίων, τοιχών και ενός δρόμου της περιόδου αυτής, αποδεικνύουν ότι υπήρξε ζωή και συνέχισε να υπάρχει και κατά τη διάρκεια της πρόωρης ελληνικής εποχής (3000-2000 π.Χ.).

Στους Προμυκηναϊκούς χρόνους, (2000-1500 π.Χ.), μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε στο νότιο μέρος του νησιού. Τα κτίρια και οι τοίχοι που βρέθηκαν σε ανασκαφές παρουσιάζοντας τον τρόπο ζωής αυτής της περιόδου, είχαν παραμείνει πρωτόγονα.

Κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής περιόδου (1500-1100 π.Χ.) η Ιθάκη ανήλθε στο πιό υψηλό επίπεδο αρχαίας ιστορίας της. Το νησί έγινε η πρωτεύουσα των πoλιτειών της περιοχής της Κεφαλληνίας που περιελάμβανε τα περιβάλλοντα νησιά καθώς και τα απέναντι εδάφη και αναφέρθηκε ως μια από τις ισχυρότερες πολιτείες εκείνης της εποχής. Οι Ιθακήσιοι της εποχής χαρακτηρίζονται ως μεγάλοι πλοηγοί και εξερευνητές που προβαίνουν σε τολμηρές αποστολές πέραν της Μεσογείου.

Τα Ομηρικά Έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, πιστεύεται ότι ρίχνουν κάποιο φως στην Ιθάκη της Εποχής του Χαλκού μια και αν και γενικώς θεωρούνται να έχουν συντεθεί κάπου μεταξύ 8ου και 6ου αιώνα π.Χ., είναι βασισμένα στις παλαιότερες μυθολογικές και ποιητικές παραδόσεις. Η απεικόνισή τους του Οδυσσέα και της κυριαρχίας του πέρα από την Ιθάκη και τα περιβάλλοντα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, μπορεί να συντηρούν μερικές μνήμες της πολιτικής γεωγραφίας της εποχής.

Μετά από το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου, η επιρροή της Ιθάκης μίκρυνε μέχρι που πέρασε κάτω από την αρμοδιότητα του κοντινότερου μεγάλου νησιού.

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2007

Φωτιά Νο3

Eπανέρχομαι σήμερα στο ίδιο θέμα με ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο, διότι οτιδήποτε αφορά την ευζωία των κατοίκων όλης της χώρας δεν μπορεί να μένει έξω από κάποιο ιστολόγιο, οποιαδήποτε κι αν είναι η θεματολογία αυτού (η αντιγραφή από το in.gr).

"Ο καθηγητής Πιερ Καρεγκά, που διδάσκει χωροταξία στο Πανεπιστήμιο της Νίκαιας, στην Γαλλία, λίγο έλειψε να καεί μαζί με το σπίτι του, στις 31 Αυγούστου 2003 στην περιοχή Καν-σιρ-Μερ της νότιας Γαλλίας. Λίγο αργότερα, αποφάσισε να μελετήσει σε βάθος την πυρκαγιά που τον απείλησε -πυρκαγιά η οποία αποτέφρωσε 30.000 στρέμματα δάσους, απείλησε 1.000 σπίτια και τελικώς έκαψε 12 από αυτά.

«Μελέτησα την πυρκαγιά αυτή από πολλές πλευρές και κατέληξα στο βασικό συμπέρασμα ότι η ύπαρξη κατοικιών και ζωνών χωρίς δένδρα δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση της προόδου της φωτιάς, που είχε σύμμαχό της έναν ισχυρό ανατολικό άνεμο. Από την άλλη μεριά, η μεγάλη πλειοψηφία των πυροσβεστών κινητοποιήθηκε για την προστασία των κατοικιών και έτσι ελάχιστα μπόρεσε να δώσει μάχη εναντίον της προόδου των φλογών» (σ.σ.: κάτι παρόμοιο συνέβη και στην Πάρνηθα), επισημαίνει στην μελέτη του ο Γάλλος καθηγητής. Υπογραμμίζει δε ότι, όσο πιο κατοικημένες είναι οι δασικές περιοχές, τόσο συχνότερες και πιο απειλητικές είναι οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται. Όπως φαίνεται δε, ο Γάλλος καθηγητής δεν έχει άδικο. Αντίστοιχες έρευνες, που έγιναν στην Καλιφόρνια και στην Αυστραλία, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα.

«Οι πυρκαγιές δασών είναι σε άμεση σχέση με την ύπαρξη κατοικιών γύρω από τα δάση», γράφει σε σημαντική έκθεσή του ο καθηγητής Ζαν-Σαρλ Βαλέτ, υπεύθυνος για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών στην πόλη Αβινιόν της μεσογειακής Γαλλίας. «Όταν αυξάνουμε τις επαφές μεταξύ των ζωνών ανθρώπινης δραστηριότητας και αυτού τούτου του δάσους, αυξάνουμε άμεσα και τους κινδύνους πυρκαγιάς, η οποία σπανιότατα οφείλεται σε φυσικά αίτια». Ακόμα, επισημαίνει ότι, ενώ είναι γνωστός ο κίνδυνος, η επίδραση της κατοικίας στην εκδήλωση της φωτιάς, δηλαδή στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς, είναι πολύ λιγότερο γνωστή.

Στο πλαίσιο αυτό, μία γαλλο-αμερικανική ομάδα η οποία εργάζεται στο Κέντρο Ερευνών και Επιμόρφωσης για το Περιβάλλον και την Κοινωνία της Εκόλ Νορμάλ του Παρισιού, πραγματοποίησε ενδιαφέρουσα μελέτη για την Αμερικανική Ακαδημία Επιστημών, στην οποία καταγράφεται ο αρνητικός ρόλος των κατοικιών που βρίσκονται κοντά σε δάση στη διάδοση και επέκταση της φωτιάς, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς. Με πολλές προσομοιώσεις στη διάρκεια της έρευνάς τους, οι ερευνητές πετυχαίνουν να προσδιορίσουν ποια είναι η σχέση της πυκνότητας της κατοικίας, της βλάστησης και των κατοικιών που προστατεύονται για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με τους παράγοντες που προκαλούν σοβαρές πυρκαγιές.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέγεθος μιας πυρκαγιάς μέσα σε μία μεταβατική ζώνη είναι, κατά κύριο λόγο, συνάρτηση του αριθμού των κατοικιών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και της αναφλεκτικότητάς τους. Έτσι, από τη στιγμή που βγαίνουμε από τη ζώνη αυτή, οι πιθανότητες επέκτασης της φωτιάς είναι όλο και μεγαλύτερες.

Στη βάση των ευρημάτων αυτής της μελέτης, ο καθηγητής Μάϊκλ Γκιλ και ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκείνο που προέχει στις περί των δασών κατοικημένες περιοχές είναι η ισχυρή πυροπροστασία των κατοικιών -και όχι τόσο από εύφλεκτο υλικό, όπως τα ξερά χόρτα, οι ξεροί θάμνοι κ.λπ. Όπως μας επεσήμανε ο καθηγητής Πιερ Καρεγκά, οι κίνδυνοι πυρκαγιάς στα δάση, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται επί δέκα με αφορμή την παράνομη δόμηση στα δάση. Οι παράνομες κατοικίες είναι κατά κανόνα αμελείς, πρόχειρα κατασκευασμένες, ανασφάλιστες και, φυσικά, με ανύπαρκτη πυροπροστασία. Με άλλα λόγια, οι κατοικίες αυτές συνιστούν από μόνες τους πραγματική νάρκη για το δάσος και, όσο αυξάνονται, τόσο θα πολλαπλασιάζεται και ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών.

Τα ανωτέρω είναι πολύ κακά νέα για τους οικοπεδοφάγους και τους άρπαγες γης. Στο μέτρο που η αποκρουστική δραστηριότητά τους θα συνεχίζεται, θα θέτουν όλο και περισσότερο σε κίνδυνο τον δασικό πλούτο της χώρας, θα παραμορφώνουν το περιβάλλον και, χωρίς πλέον καμιά αμφιβολία, θα βγάζουν οι ίδιοι τα μάτια τους. Για τους οικοπεδοφάγους και τους «ιδιοκτήτες» παράνομων κατοικιών, οι τελευταίες πυρκαγιές υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό η απάντηση της φύσης στις ασχήμιες και στην παρανομία τους. Τα νέα θα είναι δε πολύ χειρότερα τους χειμώνες, διότι όλο αυτό το παράνομο οικιστικό εξάμβλωμα θα απειλείται από τις βροχές και τις καταιγίδες, αλλά και από την αποψίλωση των δασών που πραγματοποίησαν οι πρωτεργάτες του.

Υπό αυτή την έννοια, κάθε νομοταγής φορολογούμενος πολίτης τούτης της χώρας έχει κάθε δικαίωμα να θέτει το ερώτημα γιατί πρέπει να καταβάλλει ο ίδιος το κόστος της παρανομίας. Με εξαίρεση τις τριτοκοσμικές χώρες, οι οποίες ως γνωστόν είναι και τα προπύργια της διαφθοράς, σε ποια ευνομούμενη πολιτεία οι πολίτες της καλούνται να πληρώσουν το τίμημα παράνομων «περιουσιών»;

ΑΘΑΝAΣΙΟΣ Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ"

Κυριακή 26 Αυγούστου 2007

Φωτιά Νο2

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, είχε -λέει- η Europol προειδοποιήσει ενάμιση μήνα πριν ότι επίκειται οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών. Αλήθεια ή ψέμματα δεν το γνωρίζω αλλά ακόμη κι αν ισχύει κάτι τέτοιο, προφανώς η πληροφόρηση δεν βοήθησε σε τίποτα.

Διότι αν -ξαναλέω- ισχύει αυτό, τί έκανε το κράτος? Δούλεψαν οι υπηρεσίες πληροφοριών, η αντιτρομοκρατική και δεν ξέρω και 'γω ποιός άλλος θα μπορούσε να αξιοποιήσει τέτοιου είδους πληροφορίες και να βοηθήσει στο να αποφευχθεί ή να μειωθεί στο ελάχιστο η καταστροφή? Δε νομίζω διότι κάτι θα είχαμε ακούσει με τα ΜΜΕ που διαθέτουμε τα οποία δεν κρατάνε τίποτα κρυφό, κάτι που αποδεικνύεται κι απ' το γεγονός ότι μόλις χθες που ανέλαβε η ΕΥΠ το πληροφορηθήκαμε αμέσως....

Σάββατο 25 Αυγούστου 2007

Φωτιά

Άσχετο μέχρι στιγμής το θέμα αυτό με την Ιθάκη και ελπίζω να παραμείνει άσχετο αλλά είναι τέτοιο το μέγεθος της καταστροφής που νομίζω κανείς δε μπορεί να σκεφτεί τίποτε άλλο παρά τις ζωές, τις περιουσίες, τα δάση, την οικονομία των τόπων που έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Έχουμε βιώσει κι εμείς την καταστροφή στο νησί μας και το αγνάντεμα της φλόγας από μακριά, ένα αγνάντεμα αγωνιώδες που αναμένει να δει την κατεύθυνση της κι αν θα απειλήσει το σπίτι σου και συμπάσχουμε! Κουράγιο συνάνθρωποι, κουράγιο!

Βλάκες και προδότες, τρελλοί και οικοπεδοφάγοι, παρανοϊκοί και ηλίθιοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν άθελα τους ή ηθελημένα αυτόν τον δύσμοιρο τόπο που δυστυχώς είναι στα χέρια ενός λαού ο οποίος δεν αξίζει να κατοικεί σε κανένα άλλο τόπο παρά σε κάποια άνυδρη στέπα της Μογγολίας, στη Σαχάρα ή στη Σιβηρία!

Το σίγουρο είναι ότι μέσα στις διάφορες πυρκαγιές που έχουν αρχίσει λόγω της συνήθους νεοελληνικής βλακείας, λόγω της αίσθησης μας ότι τα ξέρουμε όλα και είμαστε μάγκες και ελέγχουμε την κατάσταση (όπως η ηλίθια βρωμόγρια στη Ζαχάρω που έβαλε φωτιά να κάψει τα χόρτα με ανέμους 8 μποφόρ και 40 βαθμούς θερμοκρασία ή κάποιοι άλλοι που έκαναν οξυγονοκολλήσεις...), υπάρχουν πάρα πολλές εστίες ανάφλεξης που δεν μπορεί κανείς να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να άρχισαν σε διάφορες περιοχές της χώρας με μικρή διαφορά ώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας! Όπως επίσης δεν εξηγείται με τίποτα το ότι αρκετές εξ αυτών είναι σε δύσβατες περιοχές που -τί διάολο!- δε μπορεί κανείς να πάει να χτίσει ούτε να στείλει τα κοπάδια του να βοσκήσουν αλλά ούτε και να καλλιεργήσει!

Να είναι πολιτικοί οι λόγοι? Σίγουρα παίζει και αυτό διότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες κάθε που θα έχουμε εκλογές αυξάνεται ο αριθμός των πυρκαγιών! Να είναι ο κύριος και υπεράνω όλων λόγος αυτός? Να ισχύει ότι υπάρχει εδώ και καιρό οργανωμένο σχέδιο φθοράς της κυβέρνησης με σκοπό να ροκανίσει τη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, ένα σχέδιο που γιγαντώθηκε μόλις έγινε γνωστή η ημερομηνία εκλογών? Ακραία θεωρία συνωμοσίας? Δε μπορώ να πω ότι με αφήνει αδιάφορο αυτή η σκέψη και δε νομίζω ότι δεν εμπεριέχει ψήγματα πραγματικότητας, απλά είναι δύσκολο ακόμη και τώρα να συλλάβει κανείς το μέγεθος της προδοσίας της χώρας!

Μια άλλη πιθανότητα που δε θα ήθελα με τίποτα να πιστέψω είναι το να έγινε αρρωστημένη μόδα η όλη φάση! Να είδε δηλαδή ο κάθε καραγκιόζης πονηρίδης ανά την Ελλάδα ότι άναψαν κάποιοι φωτιές και να βρήκε κι αυτός την ευκαιρία να βάλει φωτιά! Δε θέλω να το πιστέψω διότι μετά η ήδη χαμηλή εκτίμηση μου για τον λαό αυτό θα εξαφανιζόταν τελείως και θα οδηγούμουν στο συμπέρασμα ότι μεγάλο μέρος μας έχει καταντήσει ένα άδειο κουφάρι όπως πολύς κόσμος στις υπόλοιπες δυτικές κοινωνίες, ένα κουφάρι άμυαλο το οποίο μπορεί να προβεί στο χειρότερο έγκλημα απλώς και μόνο για να δηλώσει την ύπαρξη του. Είμαστε ένοχοι για τα περισσότερα δεινά μας, είμαστε κακομαθημένοι και με πολλά ελαττώματα, αλλά αυτό θα άγγιζε σχεδόν τη φημολογούμενη συνολική ευθύνη των Γερμανών στον πόλεμο, όπου όπως εικάζεται αρκετοί εξ αυτών γνώριζαν τί συνέβαινε! Μιλάμε δηλαδή για σενάρια Twin Peaks και βάλε......!

Εννοείται φυσικά πως οι ευθύνες των κυβερνώντων είναι τεράστιες. Διότι ανεξαρτήτως των αιτιών, όλα αυτά, σε συνδυασμό με την συνήθη ελληνική προχειρότητα και ανοργανωσιά των υπευθύνων, οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα που θυμίζει χειρότερο σενάριο της Θεωρίας του Χάους και της επιστήμη της Στατιστικής σύμφωνα με την οποία πάντα θα υπάρχει έστω και μία περίπτωση να μη μείνει ούτε ένα δέντρο σε όλη την επικράτεια!

Κι έχεις μετά τους πολιτικάντηδες, ειδικά των δύο μεγάλων κομμάτων να λένε τα δικά τους. Έχεις τον γραφικό Γιωργάκη που αν τον ρωτήσεις πόσα γράμματα έχει η ελληνική αλφαβήτα δεν θα ξέρει ενώ την αγγλική την ξέρει και ανάποδα, που αν τον ρωτήσεις πού είναι η Δραπετσώνα θα νομίζει ότι δραπέτευσαν κάποιοι απ' τη Ριτσώνα, να βγαίνει και να λέει ότι η ΝΔ μετέτρεψε την Ελλάδα σε ανοχύρωτη πολιτεία. Προφανώς όταν ήταν τα Πασόκια πάνω η Ελλάδα ήταν οχυρωμένη σαν αστακός Γιωργάκη, σωστά? Εσύ δε, είχες προβεί θυμάμαι σε αλεπάλληλα διαβήματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Α ρε Γιωργάκη........στο Καρναβάλι της Πάτρας θα ήσουν σίγουρα το καλύτερο άρμα.

Έχεις απ' την άλλη τον Κωστάκη, να βγαίνει σαν τον Μπους και να κάνει διαγγέλματα, με αυτό το γνωστό επιτηδευμένα συνοφρυωμένο ύφος που απέκτησε μέσω των image makers (το πακέτο εκμάθησης της ηθοποιίας είχε δώρο τις επιτηδευμένες κινήσεις του χεριών) και μέσω του οποίου προσπαθεί να αναδείξει μια πολιτική σοβαρότητα που δεν υπάρχει να μιλάει για οργανωμένα σχέδια και........ας μην το πω καλύτερα. Πού είναι ρε Κωστάκη οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης σου εδώ και τρισήμιση χρόνια για τα δάση? Τί κονδύλια έδωκες? Τί νόμους πέρασες για την προστασία τους? Άντε Κωστάκη μου να φας ένα μπακλαβά και μετά να πιάσεις καμμιά δουλίτσα, κανονική όμως αυτή τη φορά. Πάρε και τον Γιωργάκη μαζί και όσα λαμόγια έχετε μαζέψει στις φράξιες σας και δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο. Άντε να σας χαρώ μπας και σωθεί η χώρα από κηφήνες και προσφέρετε το ένα και μοναδικό έργο που μπορείτε να προσφέρετε στην πολιτική!

Ο μόνος σοβαρός πολιτικός λόγος που άκουσα όλες αυτές τις μέρες ήταν απ' τον Μπογιόπουλο του ΚΚΕ. Καλά τους τα είπε στον ΑΛΦΑ σήμερα και μου έκανε εντύπωση που δεν τον διέκοψαν όση ώρα μιλούσε (και ήταν αρκετή) ούτε ο Τράγκας, ούτε ο Χ"Νικολάου, ούτε όμως και ο Μπίστης (άλλος μεγάλος πολιτικός ανήρ) αλλά ούτε και ο Νεοδημοκράτης (δεν θυμάμαι όνομα). Τα ερωτήματα που έθεσε ήταν καίρια, διότι όντως, ποιός ο λόγος να γίνει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν οι αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ψήφισαν νόμους και τροπολογίες που δίνουν πρόσφορο έδαφος στους καταπατητές? Ποιός ο λόγος απ' τη στιγμή που δεκαπέντε χρόνια τώρα για κάθε 11 στρέμματα καμμένου δάσους αναδασώνεται το ένα? Ποιός ο λόγος όταν υπάρχουν -σύμφωνα με το λεγόμενα του- τόσες Mercedes και Porsche ενώ δεν υπάρχουν νοσοκομειακά και πυροσβεστικά οχήματα? Διότι -ρωτώ εγώ- ποιοί κυβέρνησαν την Ελλάδα τόσα χρόνια? Τις τελευταίες 3 δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με τους πρασινοφρουρούς να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Τί έκαναν όλοι αυτοί και ειδικά τα Πασόκια που υποτίθεται είχαν αριστερές-κεντροαριστερές καταβολές? Τίποτα. Πήδηξαν την Ελλάδα, αυτό έκαναν και κοίταξαν πως θα μαγειρεύουν τους δείκτες στην Ευρωπαϊκη Ένωση για να καρπώνονται τα πακέτα στήριξης και να τα δίνουν στους 5-10 μεγαλοκαρχαρίες που βρίσκονται κάτω από κάθε πέτρα.

Κάνω λάθος κύριοι? Σας κατηγορώ αδίκως? Ας το πάρουμε αλλιώς λοιπόν. Για ποιό λόγο τόσα χρόνια δεν έχει γίνει επίσημη καταγραφή των δασών? Γιατί άργησε τόσο το Κτηματολόγιο και είμαστε η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν γνωρίσει τί και πώς συμβαίνει με τα εδάφη της?

Προδότες όλοι λοιπόν. Κι αυτοί που βάζουν εσκεμμένα τις φωτιές αλλά και οι πολιτικοί που τους επιτρέπουν ή ολιγωρούν αλλά και αυτοί που τους ψηφίζουν αυτούς τους πολιτικούς. Εν ολίγοις, η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχει προδώσει τη χώρα του διότι έμμεσα ή άμεσα στηρίζει τη διαφθορά, την ανομία, την αναρχία, την ανισότητα, την αλητεία! Ψηφίστε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ Ελληνάρες. Ξαναψηφίστε τους, δώστε τους πάλι 80%, δώστε τους την αυτοδυναμία, δώστε την δυνατότητα στους μεν να......"συνεχίσουν το έργο που άρχισαν" ή στους δε να........"κάνουν μια νέα αρχή παρακάμπτοντας 3 χρόνια οπισθοδρόμησης". Δε βαρεθήκατε την κοροϊδία? Δεν την βαρεθήκατε?

Θα έπρεπε όλοι μας, εφόσον δε θέλουμε να ψηφίσουμε οποιοδήποτε άλλο κόμμα εκτός από τους δύο μεγάλους και κάποια μικρά φασιστοειδή πράσινων ή μπλε αποχρώσεων που έχουν ξεμυτίσει τα τελευταία χρόνια, να πάρουμε ένα ψηφοδέλτιο και να γράψουμε πάνω "ΦΩΤΙΑ" και να το ρίξουμε. Ή, ακόμη καλύτερα μια φωτογραφία απ' τις φλόγες. Αυτή θα ήταν η καλύτερη ψήφος!

Και κάτι άλλο : Δε θέλω να παίξω με τον πόνο των ανθρώπων που έχασαν σπίτια κοντά σε δασικές περιοχές. Απλά αναρωτιέμαι : Πόσα εξ αυτών ήταν νόμιμα? Πόσα απ' τα σπίτια που είδαμε στις εικόνες στην Πεντέλη δεν ήταν αυθαίρετα ή δεν είχαν νομιμοποιηθεί με παράνομο τρόπο? Διότι μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση το να βλέπω στην άκρη σχεδόν της δασικής έκτασης πολυκατοικίες! Εν ολίγοις, όσο σκληρό κι αν ακουστεί αυτό, δεν λυπάμαι όποιον είχε γνώση του τί σημαίνει το χτίσιμο ή η αγορά οικίας σε τέτοια περιοχή!

Α ρε Ελλάδα..........σε τί χέρια έπεσες!

Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007

Σύνδεση Ιθάκης με Κεφαλλονιά και Λευκάδα

Είχα κατά νου να κάνω ένα σύντομο ταξιδάκι, μια μονοήμερη εκδρομή στη Λευκάδα για να δω ξανά μετά από αρκετό καιρό τους εκπληκτικούς Εγκρεμνούς. Θυμόμουν ότι το καραβάκι φεύγει από Φρίκες και πηγαίνει Βασιλική (ή Νυδρί) ενώ το δρομολόγιο περιλαμβάνει και το Φισκάρδο της Κεφαλλονιάς.

Περιττό να πω ότι απογοητεύθηκα : Όχι μόνον τα δρομολόγια για και από Ιθάκη ήταν ελάχιστα αλλά και πανάκριβα! 27 ευρώ το αυτοκίνητο και 6 ευρώ κατ' άτομο μόνο για μία διαδρομή! Εν ολίγοις, για 4 επιβαίνοντες, μια μονοήμερη κοστίζει 102 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το ταξίδι για τη Λευκάδα από Αθήνα κοστίζει λιγότερο απ' ότι από την Ιθάκη!

Όσον αφορά τη σύνδεση με την Κεφαλλονιά, τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα, άλλωστε η Σάμη από τον Πίσω Αετό είναι 30-35 λεπτά διαδρομή. Όμως και εδώ, βλέποντας κανείς τις ώρες των δρομολογίων, διαπιστώνει πως κάποια δρομολόγια σχεδόν συμπίπτουν με το δρομολόγιο του πλοίου του Στρίντζη, οπότε.....

Θεωρώ πως μαζί με τις υποδομές, η καλή σύνδεση με τις γύρω περιοχές είναι το Α και το Ω για την τουριστική ανάπτυξη ενός τόπου κα εάν δεν υπάρχει αυτό, τότε δεν μπορεί κανείς να προσδοκά πολλά. Άσε που αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η Ιθάκη δεν διαθέτει νοσοκομείο παρά μόνο ένα κέντρο υγείας, τα έκτακτα περιστατικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν άμεσα. Αν έχεις τύχη διάβαινε δηλαδή, μια κατάσταση που ήταν ακόμη χειρότερη στο παρελθόν όταν η διαδρομή ήταν πιό χρονοβόρα και τα δρομολόγια λιγότερα (μία από τις χειρότερες εμπειρίες που μπορεί να έχει κάποιος στη ζωή του είναι να βλέπει ένα παιδάκι να ψυχορραγεί στην μέση του δρόμου με όλη την πόλη σχεδόν γύρω του επειδή έκατσε στο λαιμό του ένα παιχνιδάκι από εκείνα τα αλήστου μνήμης καταραμένα παιδικά παγωτά Lucky Cup και του έφραξε την αναπνευστική οδό. Δυστυχώς το παιδάκι εξέπνευσε........δεν πρόλαβαν να το μεταφέρουν στην Κεφαλλονιά!)

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2007

Πρόσβαση...

Η μετάβαση στο νησί (κλικ στον χάρτη στο κέντρο της σελίδας) γίνεται κυρίως μέσω της γραμμής του Στρίντζη απ' την Πάτρα, η οποία πιάνει πρώτα Κεφαλλονιά (Σάμη) και καταλήγει στην Ιθάκη στον Πίσω Αετό.
(σημ. : ο συγκεκριμένος σύνδεσμος παρατέθηκε λόγω της πολύ καλής δουλειάς που έχει γίνει
και δεν έχει ως σκοπό του την διαφήμιση). Μόνον το βραδινό δρομολόγιο μπαίνει πλέον στο Βαθύ, κάτι που έχει τα καλά του και τα κακά του διότι ναι μεν μειώθηκε η κίνηση και η ρύπανση του κεντρικού λιμανιού αλλά έχασε ο επισκέπτης την ευκαιρία να βιώσει μια εμπειρία που είχαμε βιώσει όλοι μας παλαιότερα, την είσοδο στο ν πανέμορφο κόλπο που είναι χτισμένο το Βαθύ ενώ -το χειρότερο- πλέον ρυπαίνεται ο πανέμορφος κόλπος του Πίσω Αετού με τον εκπληκτικής ομορφιάς βυθό του.

Θυμάμαι παλιότερα, μικρός, όταν δεν θυμόμασταν δηλαδή τόσο καθαρά κάθε πτυχή του νησιού, βάζαμε στοιχήματα με τα ξαδέρφια μου γύρω από το σε ποιά στροφή ήταν η είσοδος. Ήταν τόσο μεγάλος ο κύκλος που έκανε το καράβι με συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης, που όλοι οι αδαείς αλλά και τα πιτσιρίκια πάντα μπερδεύονταν, κάτι που βέβαια μεγάλωνε την ικανοποίηση όλων όταν μετά από αρκετή αναμονή/προσμονή, αποκαλύπτονταν μπροστά σου τα πρώτα σπίτια, το Λαζαρέτο και όλος ο οικισμός. Πραγματικά δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν εφικτό το βραδινό να παρέμενε στον Πίσω Αετό ενώ το απογευματινό θα ήταν στο Βαθύ, το σίγουρο είναι πως θα το προτιμούσα.

4 ώρες περίπου πλέον η διαδρομή. Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που κάναμε 6 και 7 ώρες..........πόσο βαριόμασταν! Ατελείωτο το ταξίδι με μόνη όαση τους ηλεκτρονικούς θεούς των invaders στους οποίους όλοι μας είχαμε κάνει αμέτρητες θυσίες υπό μορφή κερμάτων.....

Το σίγουρο είναι ότι το ταξίδι δεν είναι εύκολο και αποκλείει τη δυνατότητα να πας για ένα Σαββατοκύριακο μια και το τελευταίο -το νυχτερινό δηλαδή- δρομολόγιο από Πάτρα, είναι στις 8μιση. Αν βάλουμε μέσα και τις καθυστερήσεις, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να φτάνει κανείς στο Βαθύ μετά τις 1 το πρωί του Σαββάτου (κι αυτό όχι πάντα, ανάλογα με την εποχή). Αν υπολογίσουμε δε κι ότι από Ιθάκη για Πάτρα, την Κυριακή το καράβι φεύγει στις 4 το απόγευμα (κι αυτό χωρίς να λάβουμε πάλι υπ' όψιν μας τις καθυστερήσεις του Στρίντζη τις οποίες έχω βιώσει προσωπικά μένοντας για αρκετή ώρα στο λιοπύρι της κατηφοριάς του Πίσω Αετού με μωρό παιδί στο αυτοκίνητο που έκλαιγε συνεχώς διότι δεν άντεχε άλλο την ακινησία και γέρους ανθρώπους με πρόβλημα νεφρών), τότε..........καλή ψυχή! Κάτω από μια βδομαδούλα δεν έχει κατά την άποψη μου νόημα να επισκέπτεται κανείς το νησί εκτός κι αν πρόκειται για δουλειά.

Δυστυχώς, χρόνια τώρα η Ιθάκη αποτελεί σχεδόν άγονη γραμμή και αυτό δεν αποδεικνύεται μόνον από την προσβαση σε αυτήν αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες όπως η υγεία, τα κονδύλια που πάνε στους γείτονες, κλπ κλπ στα οποία θα αναφερθώ εκτενέστερα κάποια άλλη στιγμή. Εδώ, μιλάμε για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και το γεγονός ότι παρ' όλο που όλα τα δρομολόγια είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των γειτόνων μας και του μεγαλύτερου αριθμητικά τουρισμού τους, οι υπεύθυνοι της γραμμής προφανώς θεωρούν πως κάνουν και χάρη στους Θιακούς που διατηρούν μια μη αρκετά προσοδοφόρα γραμμή (αυτό μου είχε αναφερθεί από πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του πλοιοκτήτη πριν λίγα χρόνια, διανθισμένο επεξηγηση πως εξυπηρετούν όποτε μπορούν, πηγαίνουν αρρώστους στην Κεφαλλονιά, κλπ κλπ). Τί να κάνουμε κύριοι Έλληναι εφοπλισταί-ακτοπλόοι? Σ' αυτή τη ζωή δεν μπορεί μόνο ν' αρπάς, πρέπει να δίνεις και κάτι πίσω στην τοπική κοινωνία. Κάντε μια αίτηση στο Δήμαρχο να στήσει ανδριάντα στην κεντρική πλατεία για την ευεργεσία που κάνετε και δίνετε μερικές θέσεις στους Θιακούς (με το αζημίωτο φυσικά, ένα κατοστάρικο πλήρωσα για το αμάξι πήγαινε-έλα στην Πάτρα τις προάλλες και άλλο ένα 30άρι το άτομο επίσης για μετάβαση και επιστροφή).

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι μετάβασης, όπως μέσω Αστακού. Απ' όσο ξέρω όμως, μιλάμε για κατώτερου επιπέδου πλοία απ' το Κεφαλονιά, ενώ αν λάβουμε υπ' όψιν μας ότι στην ουσία δεν κερδίζεις από άποψη χρόνου, δεν νομίζω ότι υπερέχει σαν επιλογή αυτής της Πάτρας.

Δυστυχώς, δεν δούλεψε τελικά η γραμμή με τα υδροπλάνα που έλεγαν. Κρίμα πραγματικά διότι για κάποιον που ταξιδεύει χωρίς αυτοκίνητο, θα ήταν η καλύτερη λύση και θα έδινε τη δυνατότητα για υψηλότερο αριθμό επισκεπτών στο νησί τα Σαββατοκύριακα. Έχομεν μόνον ένα ελικοδρόμιον το οποίο φτιάχτηκε πριν μερικά χρόνια και είναι για ελικόφτερα, που ελικοφτερίζουν και πετούν στο χωριό της Ανωγής όπου και βρίσκεται.

Σε επόμενο ποστ θα αναφερθώ στη σύνδεση με Κεφαλλονιά και Λευκάδα.....

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Xάρτης Ιθάκης



Σημείο αναφοράς μας θα είναι ο κάτωθι χάρτης. Αν και υπάρχουν και καλύτεροι στο εμπόριο, θεωρώ πως είναι αρκετά αξιοπρεπής για τα ηλεκτρονικά μας δεδομένα και μπορεί να δώσει μια καλή εικόνα του νησιού.

Είπαμε.........με κάρβουνο δουλεύει η ελληνική μηχανή του διαδικτύου. Όχι άλλο κάρβουνο!

Τρίτη 21 Αυγούστου 2007

Ποιανού είσαι γε?

Κλασική ερώτηση των παλαιότερων που περιλαμβάνει το ακόμη κλασικότερο "γε" (με την ορθογραφία του ιδιώματος) το οποίο ξενίζει όσους δεν μιλάνε το τοπικό ιδίωμα, μου θυμίζει περισσότερο απ' όλα τη γιαγιά μου στο Περαχώρι (εξού και το βιλλάνος για όσους γνωρίζουν).....

Λοιπόν......

Το γεγονός πως το νησί έχει να δώσει πολλά περισσότερα απ' όσο είχα τη δυνατότητα να βρω στο διαδίκτυο (αναφέρομαι κυρίως στο φωτογραφικό υλικό αλλά και τα σχόλια γύρω από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, τη διασκέδαση, την ιστορία τόσο την αρχαία αλλά όσο και την πρόσφατη, κλπ) με χαροποίησε μεν διότι μερικά μυστικά καλό είναι να μένουν κρυφά και να τα απολαμβάνουν μόνον όσοι διατίθενται να σπαταλήσουν λίγη περισσότερη ώρα απ' όση χρειάζεται για μια απλή εύρεση στο διαδίκτυο, με λύπησε δε, διότι αντικειμενικά παραείναι φτωχό ακόμη και για μια απλή περιήγηση.

Οι λόγοι για την μικρή έως τώρα παρουσία του νησιού στο διαδίκτυο πολλοί και διάφοροι και ανάγονται κατά την άποψη μου κυρίως στην γενικότερη μη σοβαρή ενασχόληση του ελληνικού τουρισμού με αυτό. Διότι η παρουσίαση ενός τόπου οφείλει να είναι ενδελεχής και εις βάθος και δε μπορεί επ' ουδενί να εξαντλείται σε μερικές μέτριας ποιότητας φωτογραφίες και πέντε επεξηγηματικές αράδες που δεν καταδεικνύουν τίποτε άλλο πέραν της κουτοπόνηρης ελληνικής νοοτροπίας η οποία υπαγορεύει την ελάχιστη δυνατή δουλειά για το μέγιστο δυνατό όφελος.

Κι αν όχι για τον τουρισμό αυτόν καθεαυτόν, οφείλουμε για τους εαυτούς μας και μόνον να παρουσιάσουμε τον τόπο μας όσο καλύτερα μπορούμε, προσπαθώντας όσο το δυνατόν περισσότερο να προσεγγίσουμε την ουσία του, τον τρόπο που τον αισθανόμαστε στο μυαλό μας, τον τρόπο με τον οποίο τον αισθάνονταν οι γονείς μας και οι παππούδες μας και δείχνει από πού ερχόμαστε και ποιοί είμαστε.

Ετούτο το blog ελπίζω να αποτελέσει ακριβώς αυτό : Μια καλύτερη γνωριμία με την πασίγνωστη μεν, άγνωστη ουσιαστικά δε πραγματική Ιθάκη, έξω απ' το σύνηθες τουριστικό μονοπάτι που πρεσβεύουν οι περισσότεροι παραθέτοντας τα 2-3 γνωστά ξενοδοχεία και τις 2-3 γνωστές ταβέρνες. Μια γνωριμία με τον "Ήρωα με Παντούφλες" των νησιών, έναν ένδοξο αλλά φτωχό τόπο δηλαδή, ο οποίος ποτέ δεν το έβαλε κάτω παρ' όλες τις αντιξοότητες και ποτέ δεν απεμπόλησε το δικαίωμα του να αποτελεί το απόλυτο συνώνυμο του καταφύγιου και της θαλπωρής της οικογενειακής εστίας!