Θεωρώ ότι πριν απ' όλα, πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω γνωριμία με το νησί, θα πρέπει να παραθέσουμε κάποια ιστορικά στοιχεία, μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Ιθάκης (βασισμένη κυρίως στην αγγλική έκδοση της wikipedia καθώς και σε άλλα άρθρα του διαδικτύο. Για τον λόγο αυτό, οποιαδήποτε παρατήρηση και διόρθωση σε περίπτωση ανακρίβειας, όχι απλώς καλοδεχούμενη αλλά επιβεβλημένη).
Η προέλευση των πρώτων ανθρώπων που κατοίκησαν στο νησί, κάτι που συνέβη κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών της νεολιθικής περιόδου (4000-3000 π.Χ.), είναι άγνωστη. Τα ίχνη κτιρίων, τοιχών και ενός δρόμου της περιόδου αυτής, αποδεικνύουν ότι υπήρξε ζωή και συνέχισε να υπάρχει και κατά τη διάρκεια της πρόωρης ελληνικής εποχής (3000-2000 π.Χ.).
Στους Προμυκηναϊκούς χρόνους, (2000-1500 π.Χ.), μέρος του πληθυσμού μετανάστευσε στο νότιο μέρος του νησιού. Τα κτίρια και οι τοίχοι που βρέθηκαν σε ανασκαφές παρουσιάζοντας τον τρόπο ζωής αυτής της περιόδου, είχαν παραμείνει πρωτόγονα.
Κατά τη διάρκεια της Μυκηναϊκής περιόδου (1500-1100 π.Χ.) η Ιθάκη ανήλθε στο πιό υψηλό επίπεδο αρχαίας ιστορίας της. Το νησί έγινε η πρωτεύουσα των πoλιτειών της περιοχής της Κεφαλληνίας που περιελάμβανε τα περιβάλλοντα νησιά καθώς και τα απέναντι εδάφη και αναφέρθηκε ως μια από τις ισχυρότερες πολιτείες εκείνης της εποχής. Οι Ιθακήσιοι της εποχής χαρακτηρίζονται ως μεγάλοι πλοηγοί και εξερευνητές που προβαίνουν σε τολμηρές αποστολές πέραν της Μεσογείου.
Τα Ομηρικά Έπη, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, πιστεύεται ότι ρίχνουν κάποιο φως στην Ιθάκη της Εποχής του Χαλκού μια και αν και γενικώς θεωρούνται να έχουν συντεθεί κάπου μεταξύ 8ου και 6ου αιώνα π.Χ., είναι βασισμένα στις παλαιότερες μυθολογικές και ποιητικές παραδόσεις. Η απεικόνισή τους του Οδυσσέα και της κυριαρχίας του πέρα από την Ιθάκη και τα περιβάλλοντα νησιά και την ηπειρωτική χώρα, μπορεί να συντηρούν μερικές μνήμες της πολιτικής γεωγραφίας της εποχής.
Μετά από το τέλος της Μυκηναϊκής περιόδου, η επιρροή της Ιθάκης μίκρυνε μέχρι που πέρασε κάτω από την αρμοδιότητα του κοντινότερου μεγάλου νησιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου